Премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви, че ако беше копирал позицията на германския канцлер Ангела Меркел относно мигрантите, щеше да бъде изгонен от работа, съобщава ДПА.

"Ако провеждах политика за бежанците като вашия канцлер, хората щяха да ме изгонят от работа в същия ден", изтъкна Орбан в интервю за германския в. "Билд".

600 мигранти щурмуват Европа от Африка с фекалии и негасена вар

600 мигранти щурмуват Европа от Африка с фекалии и негасена вар

Замеряли с тях граничните полицаи

При управлението на дясноконсервативния Орбан Унгария се опита да се изолира от притока на мигранти чрез все по-твърдолинейни политики, като отхвърли подхода на ЕС към проблема.

"Имиграционната политика не е обща задача на ЕС. Това е национален въпрос на всяка отделна страна членка. От 2015 г. насам се правят опити това да се направи съвместна задача - и не успя", коментира Орбан.

Той настоя, че външните граници на Европейския съюз трябва да бъдат затворени за мигранти: "Никой не трябва да бъде допускан или оставян да влезе."

Италия реже драстично помощите за мигрантите

Италия реже драстично помощите за мигрантите

В момента Италия издържа 136 000 мигранти

"Всеки спасен човек трябва да бъде върнат в Африка", настоя унгарският премиер.

Орбан е твърдо против политиката на Меркел след решението ѝ от 2015 г. да отвори границите на страната за мигранти, много от които бяха блокирани в Унгария.

Меркел многократно е критикувала унгарското правителство за нежеланието му да спазва квотното разпределение на мигранти в целия ЕС.

ЕС съди Унгария за мигрантите

ЕС съди Унгария за мигрантите

Комисията обяви в съобщение, че предава Будапеща на Съда на ЕС