Унгарският премиер Виктор Орбан и неговият словашки колега Петер Пелегрини инспектираха унгарско-сръбската граница в четвъртък, една от основните пречки за мигрантите, които се опитват да влязат в Европа по имиграционния път от Балканите към Европа, като Словакия поднови ангажимента си да помогне на Унгария, ако страната поиска помощ, съобщава унгарската медия "Ремикс".

На импровизирана пресконференция, проведена на място, Орбан заяви, че Унгария защитава не само собствената си граница, но и Словакия, а с наближаването на хубавото време на пролетта миграционният натиск се очаква само да се увеличава на сръбско-унгарската граница.

Унгарският премиер заяви, че снимките, показвани от международната преса за мигрантите, не съответстват на реалността, тъй като 95% от пристигащите са мъже на военна възраст.

Орбан добави, че в Европа е забранено да се говори така, все пак трябва да се каже, че това е "организирана миграция". Той обясни, че макар Унгария да изразходва значителни ресурси за защита на външната граница на Европейския съюз, тя не получава финансова помощ за това, тъй като страната е "в грешен списък", като е посочена като "основен виновник" за това, че е първа в издигане на ограда по границата.

След като обиколи границата, Орбан публикува видео във Facebook със съобщението "Да защитаваме Европа заедно".

"Това е тежка задача, с която трудно бихме се справили без помощ и нашите съюзници", коментира Орбан, като заяви, че е благодарен за подкрепата на Словакия.

Унгарски граничари стрелят, за да спрат мигранти на границата със Сърбия

Унгарски граничари стрелят, за да спрат мигранти на границата със Сърбия

60 мигранти се опитват да си пробият път през контролно-пропускателен пункт

Унгария издигна временната ограда по сръбската граница през август 2015 г., в пика на миграционната криза и към момента както гранична полиция, така и военни патрулират в района.

Пелегрини коментира, че докато Словакия защитава външната граница на ЕС с Украйна, тя се нуждае от Унгария, за да се защити южния фланг, а също така потвърди думите на Орбан за увеличаване на миграционния натиск с идването на по-меко време, като заяви, че Словакия също преживява това явление.

Орбан добави също, че унгарските тайни служби следят отблизо ситуацията и те могат да потвърдят, че миграцията е подпомогната от "организации за трафик на хора, наричащи себе си НПО".

На пресконференцията на границата Орбан заяви, че границите на Унгария не са затворени, но посетителите първо трябва да "почукат" и да следват съответните процедури.

Мигрантите ще бъдат в транзитна зона и ако заявлението им за влизане в Унгария бъде одобрено, ще им бъде разрешено влизане. В противен случай те ще бъдат премахнати от транзитната зона.

"Ако всички постъпваха по този начин, животът би бил хубав. Но мнозинството не го прави, а вместо това избира нелегалния път", обяснява Орбан.

В Унгария, скоро бяха отчетени редица опити за насилствено преминаване на границата, включително 71 мигранти, които този месец безуспешно се опитаха да проникнат през унгарската граница.

700 мигранти се събраха на сръбската граница тази седмица, след като чуха слухове, че Унгария ще отвори своите граници. Сръбската полиция ги изгони, но инцидентът подчертава заплахата, пред която е изправена Европа в момента, пише унгарската медия "Ремикс".

Унгария затвори границата си заради бежански натиск

Унгария затвори границата си заради бежански натиск

Възражда ли се Балканският път?