блогърИрански съд осъди на почти две десетилетия лишаване от свобода създателя на един от първите блогове на езика фарси заради писанията му, предаде АП. Хосеин Деракшан се смята за човека, отговорен за появата на множество опозиционни ирански Интернет автори.

35-годишният Деракшан, който има и канадско гражданство, е спорна фигура в иранската блогосфера. Първоначално текстовете му били подчертано критични към управляващите и религиозните фигури в Техеран, през 2006г. даже посетил най-големия враг на ислямската страна Израел с желанието да бъде посредник в отношенията между двата народа.

В последствие, обаче, Деракшан променил позицията си и станал поддръжник на иранския президент Махмуд Ахмединежат. Новите му статии критикували запада и противниците на режима в страната.

Деракшан посетил Иран през 2008г. и тогава бил задържан от властите. През следващите две години бил лишаван за големи периоди от време от контакти със семейството и адвоката му, според правозащитни организации.

По данни на проправителствен уебсайт, блогърът е бил обвинен в сътрудничество в вражески държави и контрареволюционни групи, разпространяване на пропаганда и обида на исляма. Съдът постановил присъда от 19 и половина години лишаване от свобода, като не е ясно дали ще бъдат приспаднати годините, които е прекарал Деракшан в затвора преди решението. Той има право да обжалва.

Деракшан се смята за един от хората, подпомогнали развитието на онлайн обществото в Иран. През 2001г. той публикувал прости инструкции на езика фарси за това как всеки би могъл да си направи уебсайт. С тяхна помощ хиляди иранци се „появиха" в Мрежата и получиха поле за изразяване на позициите си.

Властите предприеха гонения на опонентите на Ахмадинежад след преизбирането му през 2009г, което според опозицията е било постигнато чрез манипулиране на изборите. Множество блогове бяха блокирани, а преди няколко дни още два опозиционни вестника бяха спрени.