Индийски съд наложи смъртна присъда чрез обесване на единствения оживял участник в терористичната акция в град Мумбай през 2008 година, съобщава РИА Новости.

При обявяване на присъдата Касаб се разплака и поиска чаша вода.

"Това бяха крокодилски сълзи" - заяви с усмивка прокурор Уджвал Никам пред журналисти.

Той припомни, че подсъдимият и адвокатите му многократно се опитваха да забавят този процес, като Касаб многократно променяше показанията си и „водеше следователите за носа".

Днешната присъда няма да бъде изпълнена веднага. Тя трябва да бъде потвърдена от Върховния съд. Съществува и вариант Касаб да поиска помилване от президента.

Според запознати този процес може да продължи няколко месеца.

Смъртните присъди в Индия обикновено се бавят много дълго, което на практика превръща много от тях в доживотен затвор.

Само една екзекуция е извършена от 1998 г. досега - мъж, осъден за изнасилване и убийство на 14-годишно момиче, е обесен през 2004 г.

Все още не са екзекутирани осъдените за убийството на бившия премиер Раджив Ганди през 1991 г. и за нападението срещу парламента през 2001 г.

Припомняме, пакистанецът Мохамад Аджамал Касаб бе признат за виновен по обвинение във война против нацията и грабеж.

Срещу него имаше 86 повдигнати обвинения. Той бе признат за виновен по повечето от тях, сред които военна заплаха срещу Индия, убийство и притежание на експлозиви.

Kасаб се призна за виновен през юли 2009 г., а в началото на тази поиска да бъде съден от международен трибунал.

В резултат на атаката на терористите във финансовата столица на Индия през ноември месец 2008 година загинаха над 170 души и около 300 бяха ранени.