осамаЛидерът на терористична мрежа „Ал-Кайда" Осама бин Ладен е участвал в подготовката на осуетените атаки срещу европейски градове, предаде АП, позовавайки се на вашингтонско радио.

Преди няколко месеца бин Ладен е издал директива до съюзниците на групировката, с която е изразил желанието си да бъдат организирани атаки, подобни на тази в Мумбай, в поне три европейски държави - Великобритания, Германия и Франция. Тази информация беше разпространена от радио NPR, което се позова на източници от разузнаването и експерти.

През 2008г, 10 тежко въоръжени терористи убиха 166 души и раниха повече от 300 в три луксозни хотела, железопътна гара и ресторанти в индийския град. Според радио NPR, ислямистите са планирали да атакуват европейски курорти и хотели, като по този начин ще покажат нов тактически модел в поведението на терористичната групировка.

Представители на разузнаването са заявили пред АП, че част от терористичните групи може вече да са в Европа и да се придвижват с фалшиви паспорти.

На този етап няма повече подробности за плановете на „Ал-Кайда", но се смята, че подобен сценарий може да бъде реализиран и в САЩ.

„Знаем, че Осама е издал директивата", заяви пред радиото източник, запознат с разследването. „При положение, че той го е направил, просто не можем да вярваме, че САЩ не са сред стратегическите цели", добавя той.

Според NPR, първата информация за готвените атаки дошла от Ахмад Сидки, живеещ в Германия ислямист, който в момента е затворен в американската база Баграм в Кабул. Сидки е познавал Мохамед Ата, един от терористите, завзели пътнически самолети на 11 септември 2001г. Двамата са посещавали една и съща джамия.

Планът на „Ал-Кайда" е бил в отговор на атаките на американски безпилотни самолети в племенните райони на Пакистан. При тях са загинали някои важни фигури от терористичната организация.