Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) съобщиха за осем случая на миокардит при деца на възраст 5-11 години, които са получили ваксината срещу коронавирус на Pfizer/BioNTech. Това предаде Ройтерс.

Преди това от CDC заявиха, че честотата на съобщаване на случаи на миокардит при момчетата на възраст 16-17 години може да бъде повече от 69 случая на милион приложени втори дози и около 40 случая на милион втори дози при момчетата на възраст 12-15 години.

На този етап не е ясно дали има връзка между случаите на миокардит и ваксината. Не са представени и данни за честотата на миокардит във възрастовата група без ваксинация.

Във възрастовата група 5-11 години в САЩ са били поставени над 7 милиона ваксини, от които 5,1 милиона първи дози и 2 милиона втори дози. Страничните ефекти са били леки.

По-дано CDC препоръча на американците да изберат ваксините на Pfizer или Moderna за трета доза пред тази на Johnson&Johnson, тъй като при последната има редки, но понякога опасни случаи на кръвни съсиреци.

ЕМА откри връзка между възпаление на сърцето и иРНК ваксините срещу COVID-19

ЕМА откри връзка между възпаление на сърцето и иРНК ваксините срещу COVID-19

Миокардит и перикардит трябва да бъдат изброени като възможни странични ефекти