Най-малко четирима души загинаха след експлозия близо до суфистко светилище в източен Пакистан, предаде АФП, позовавайки се на полицейски източници.

Двама мъже с мотор оставили малък бидон в близост до входа на светилище в Пакпатан, град разположен на 120 километра от столицата на провинция Пунджаб Лахор. Бидонът се превърнал в огромно огнено кълбо при взрива, според свидетели. По информация на АП, става дума за самоубийствен атентат и бомбата е била прикрепена за мотора.

„Четирима са загинали, а 12 са ранени", заяви пред медиите шефът на полицията в региона Мохамед Кашиф. По думите му, спасителните работи са приключили и в момента на мястото на взрива тече разследване.

Според свидетели, взривът е сринал стена, няколко сергии и магазини пред гробницата на светеца от 12 век Баба Фарид, известен като Ганджшакар.Суфистите изповядват мистичен клон на исляма и са честа цел на кървави атаки от страна на радикалните групировки в Пакистан.

По данни на полицията, гробницата не е пострадала, тъй като взривът е станал в близост до източния вход, който вече е бил затворен поради съображения за сигурност.

Светилището в Пакпатан е второто най-популярно в страната след Дата Дарбар в Лахор. През юли двама атентатори-самоубийци се взривиха сред тълпа от поклонници в Дата Дарбар, убивайки 42 души.

На 7 октомври други двама атентатори атакуваха гробницата на Абдула Шах Гази в най-големия пакистански град Карачи. Тогава загинаха 9 души, сред които две деца.

Крайните групировки смятат част от ритуалите и храмовете на суфистите за неислямски.

В петък други 10 души загинаха при атентати срещу военен патрул по границата с Афганистан и поклоници, излизащи от джамия в Пешавар.

Повече от 3 740 души са загинали след бомбени експлозии в Пакистан, дело на талибани и други екстремистки групировки, след като войници щурмуваха радикална джамия в Исламабад през 2007г.