Още десет души бяха арестувани след антисемитските безредици на летището в Махачкала (Дагестан). Това съобщава "Интерфакс", като цитира изявление на пресслужбата на Върховния съд на републиката.

Според ведомството, осем от тях са получили административно наказание от 8 дни, а двама, като се има предвид здравословното им състояние, са получили 60 часа задължителна работа", каза събеседникът на агенцията.

Припомняме, че по-рано беше съобщено, че 7 задържани участници в бунтовете на летището в Махачкала са получили от 3 до 10 дни.

Вечерта на 29 октомври Федералната агенция за въздушен транспорт обяви временното затваряне на летище Махачкала за обслужване на пристигащи и заминаващи полети поради нахлуване на неизвестни лица. Както заяви ръководителят на Дагестан Сергей Меликов във вторник, работата на летището в Махачкала е напълно възстановена след размириците.

Министерството на здравеопазването на републиката съобщи, че около 20 души са ранени в резултат на безредиците.

Беше образувано наказателно дело по член 212 от Наказателния кодекс на Руската федерация (организиране на масови безредици) след появата на призиви за извършване на неразрешени действия на територията на летище Махачкала.

Извършени са обиски в домовете на участниците в безредиците на летището в Махачкала. Наказателните дела срещу заподозрените са прехвърлени в централния офис на руския Следствен комитет.

Русия затяга мерките за сигурност сред мюсюлманите след безредиците в Дагестан

Русия затяга мерките за сигурност сред мюсюлманите след безредиците в Дагестан

Президентът Владимир Путин проведе спешна среща с висши служители по сигурността

Русия затегна мерките за сигурност сред мюсюлманите в района след безредиците в Дагестан. 

Президентът Владимир Путин проведе спешна среща с висши служители по сигурността в понеделник вечерта. 

Размириците последваха няколко други антисемитски инцидента през последните дни в Северен Кавказ, провокирани от войната между Израел и палестинските бойци на "Хамас" в Газа. Израел призова Москва да защити израелците и евреите в руски юрисдикции.

Безредиците на летището някои еврейски лидери оприличиха на погроми от царската епоха.

Те хванаха властите неподготвени - минаха часове преди силите за сигурност да възвърнат контрола над летището в Мачкала.

И Путин обвини Украйна и Запада за безредиците в Махачкала

И Путин обвини Украйна и Запада за безредиците в Махачкала

Управляващите в САЩ печелили от световните кризи, обяви Кремъл

Рамзан Кадиров, подкрепяният от Кремъл ръководител на Чечня, е издал заповед да се стреля по и убива всеки, който се опитва да организира размирици в неговата република с мюсюлманско мнозинство, която граничи с Дагестан.

Русия, която иска незабавно прекратяване на огъня в Газа и подкрепя решение с две държави на израелско-палестинския конфликт, се опита да поддържа контакт с всички страни, но разгневи израелските власти, като покани делегация на Хамас в Москва. Израелското външно министерство привика руския посланик в неделя.

Москва обвини Запада и Украйна, че са предизвикали бунта.