Мира Рикардел, която е заместник на Джон Болтън, съветник по въпросите на националната сигурност на Тръмп е напуснала поста си, след скандал с американската първа дама Меланния Тръмп, съобщава БиБиСи.

Рикардел "напуска Белия дом, за да премине към нова роля в администрацията", коментира говорителят на Белия дом Сара Сандърс.

Мелания Тръмп обясни тази седмица, че Рикардел "вече не заслужава честта да служи в Белия дом". Съобщава се, че двете са се скарали по време на обиколка на Африка през октомври. Отстраняването на Рикардел е на фона на информация в американските медии, че Доналд Тръмп се готви да отстрани началника на щаба на Белия дом Джон Кели или министъра на вътрешната сигурност Кирстян Нилсен.

Сандърс обясни, че Рикардел "ще продължи да подкрепя президента".

Според американските медии, г-жа Тръмп и Рикардел се имали спорили за разположението и местата за сядане в самолета. Мелания Тръмп коментира, че дава на президента "честни съвети и честни мнения и след това той прави това, което иска да направи".

Според "Уол Стрийт Джърнал", г-жа Тръмп вярва, че Рикардел стои зад някои от "отрицателните истории" за американската първа дама и нейния персонал.

Рикардел е нает от съветника по националната сигурност Джон Болтън и има десетилетия опит в американското правителство. Тя е работила в отбраната под ръководството на президента Джордж Буш, както и при републиканския сенатор Боб Доу, когато той е бил лидер на мнозинството в Сената.

Нова оставка се задава в Белия дом

Нова оставка се задава в Белия дом

Джон Кели е влязъл в конфликт с Мелания Тръмп