Грузинската опозиция продължава протестните си акции пред сградата на Обществената телевизия в Тбилиси, съобщава ИТАР-ТАСС.

Според информацията в протеста вчера са участвали към 300 души, но на протеста днес след обяд се очаква да се включат повече хора.

Коментирайки протестите от вчера в Тбилиси, заместник-външният министър Нино Каландадзе е заявила днес на брифинг, че властите в страната признават правото на свобода на събранията, което е принципна ценност, узаконена от държавата. „В държавата не става нищо неординарно", е подчертала тя.

На протестите вчера полицията влезе в сблъсъци с антиправителствените демонстранти, които искат оставката на президента Михаил Саакашвили. За разпръскването им тя е използвала сълзотворен газ.

Протестиращите обвиняват президента Саакашвили в задушаване на прозападните демократични реформи, които бяха обещани от него при идването му на власт чрез безкръвен преврат през 2003 година. Те недоволстват от бедността и безработицата.

Представител на грузинското вътрешно министерство също призна за използване на сълзотворен газ и гумени патрони срещу демонстрантите.

По думите му са били арестувани двама души, а петима,  в това число трима полицаи, са получили леки наранявания.

Тези прояви на насилие възкресиха спомена за жестокото подавяне на протестите срещу властта в Грузия през 2007 година. Тогава бяха ранени 500 души. При разгонване на демонстрантите полицията използва сълзотворен газ, водни струи и гумени патрони.

Водач на протестиращите е бившата съюзничка на Саакашвили Нино Бурджанадзе, която е лидер на опозицията. Според нея в момента в Грузия има много по-малко демокрация, отколкото до времето на демократическата революция през 2003 година.