Премиерът на Дания Мете Фредериксен беше силно критикуван от комисия, разследваща решението на правителството й да унищожи милиони норки по време на пандемията от Covid, съобщи BBC.

Фредериксен обяви, че ще отговори на критиките в доклада в петък.

Нейните забележки, с които обявява изтреблението, са "силно подвеждащи" и заповедта нарушава закона, но решението ѝ е неумишлено, каза комисията, назначена от парламента. Най-тежките критики бяха запазени за редица водещи държавни служители и шефа на датската полиция.

Премиерът на Дания защити спорното си решение за избиване на милиони норки

Премиерът на Дания защити спорното си решение за избиване на милиони норки

Властите в страната се разследват по казуса

В доклада си, т. нар. Комисията по норките заяви, че забележките на премиера са били "силно подвеждащи" - както за животновъдите, така и за обществеността.

В него обаче се добавя, че тя не е знаела, че заповедта за убиване на популацията от норки е незаконна.

Докладът също така критикува остро няколко високопоставени служители, включително бившия министър на земеделието и шефа на отдела на министър-председателя Барбара Бертелсен. Беше установено, че г-жа Бертелсен е извършила тежко нарушение.

Десет висши държавни служители да получат дисциплинарни наказания, препоръчва докладът. Ръководителят на датската полиция Торкилд Фогде е обвинен в неправомерно поведение, тъй като не е реагирал бързо, когато му е било казано, че няма законово основание за умъртвяването.

Дания ексхумира още избити заради коронавируса норки

Дания ексхумира още избити заради коронавируса норки

Властите ще горят труповете, тъй като не са били заровени правилно

Припомняме, че през декември Фредериксен защити решението си да разпореди преди година общонационално унищожаване на фермите за норки в страната поради опасения за разпространението на коронавируса.

Датското правителство нареди умъртвяването на около 17 милиона норки, за да предотврати неконтролируемото разпространение на мутирал вариант на коронавируса, което почти унищожи индустрията.

Пред съда в Копенхаген днес протестиращи носеха плакати с надписи "Защо Мете лъже?" и "Кой контролира Мете?".

Комисията, съставена от съдия, адвокати и правни експерти,  приключи разследването си през април.

В Дания забраниха отглеждането на норки за 1 г.

В Дания забраниха отглеждането на норки за 1 г.

Забраната е в сила до 31 декември 2021 г.