Лидерът на северноирландската Демократична юнионистка партия (DUP) Арлен Фостър обяви, че нейната партия, която крепи управлението на Консервативната партия във Великобритания, е "разочарована" от споразумението на британския премиер Тереза Мей с Европейския съюз за Брекзит, съобщават британските медии.

ЕС даде зелена светлина на споразумението с Великобритания за Брекзит

ЕС даде зелена светлина на споразумението с Великобритания за Брекзит

Сега остава тежката дума на британския парламент

Фостър настоя, че споразумението на Мей "противоречи на всичко", тъй като включва разпоредба за защитен механизъм за ирландската граница и отново повтори позицията си, че DUP не могат да подкрепят такъв документ в парламента. Тя добави, че DUP могат да решат да прекратят споразумението за подкрепа на управлението на Консервативната партия, ако сделката за Брекзит бъде приета в парламента.

По-рано днес 27-те страни членки на ЕС одобриха споразумението и политическа декларация за отношенията след Брекзит между ЕС и Обединеното кралство.

Междувременно първият министър на Шотландия Никола Стърджън разкритикува остро писмото на Тереза Мей до британската общественост, в което тя призова британците да подкрепят нейното споразумение за Брекзит с ЕС, изтъквайки, че "почти нищо в това отчаяно писмо не е вярно".

Юнкер обяви сделката за Брекзит за най-добрата възможна за Великобритания

Юнкер обяви сделката за Брекзит за най-добрата възможна за Великобритания

Юнкер обяви днешния ден за "тъжен ден"

"Това е лошо споразумение, задвижвано от саморазрушителните червени линии на премиера и непрекъснатото обслужване на десницата в нейната собствена партия. Парламентът трябва да го отхвърли и да подкрепи по-добра алтернатива", настоя Стърджън в профила си в "Туитър".

Вчера Тереза Мей призова британската общественост да подкрепи нейното споразумение за Брекзит, настоявайки, че ще изпълни волята на британския народ и че Великобритания няма да получи по-добро споразумение от ЕС.

ЕС и Великобритания щели да останат "съюзници и приятели" и след Брекзит

ЕС и Великобритания щели да останат "съюзници и приятели" и след Брекзит

"Сега е време всички да поемат своята отговорност"