Обединеното кралство ще гарантира допълнителни 500 млн. долара (384 млн. паунда) по заеми на Световната банка за Украйна - при условие че бъдат одобрени от парламента - с което общият размер на гаранциите по заемите ще достигне 1 млрд. долара, се казва в изявление на Даунинг стрийт.

Обединеното кралство също така ще облекчи митата върху повечето вносни стоки от Украйна, за да освободи търговията.

Това е в допълнение към 120-те бронирани машини и новите противокорабни ракетни системи, които Обединеното кралство ще предостави на Украйна.

Лондон дава на Киев дронове, ПВО-системи и антикорабни ракети 

Лондон дава на Киев дронове, ПВО-системи и антикорабни ракети 

Борис Джонсън разговаря с Владимир Зеленски

Помощта е в допълнение към обявеното в петък висококачествено военно оборудване на стойност 100 млн. паунда, заявиха от Даунинг стрийт.

В изявление, публикувано след посещението, Джонсън похвали "решителното лидерство на украинския президент Володимир Зеленски и непобедимия героизъм и смелост на украинския народ" за осуетяването на "чудовищните цели" на руския президент Владимир Путин.

"Украйна не се поддаде на изпитанията и отблъсна руските сили от портите на Киев, постигайки най-големия военен подвиг на XXI век", припомни Борис Джонсън.

"Днес ясно заявих, че Обединеното кралство е непоколебимо с тях в тази продължаваща битка и ние сме в нея за дълъг период от време", заключи британският премиер.

Германия и Великобритания обединени срещу руската агресия в Украйна

Германия и Великобритания обединени срещу руската агресия в Украйна

Това заяви британският премиер Борис Джонсън по време на пресконференцията си в Лондон с германския канцлер Олаф Шолц

По-рано през деня Джонсън говори за снабдяване на Украйна с повече оръжия, макар че използва думата "отбранителни", докато Зеленски моли за по-тежко въоръжение за, по същество, контраофанзивни мерки, включително изтребители от Запада, които да позволят на повече украински пилоти да се издигнат в небето и да свалят руски самолети - което западните съюзници в крайна сметка отказаха да предоставят.

По-рано стана известно, че Обединеното кралство разработва план за изпращане на Украйна бронирани машини като Mastiff или Jakal, които могат да се използват за разузнавателни и далечни патрули.