Бившият морски пехотинец на САЩ Тревър Рийд се върна в Съединените щати, след като беше освободен от Русия при размяна на пленници, която се състоя на фона на най-напрегнатите двустранни отношения от десетилетия заради войната в Украйна. Рийд беше освободен в сряда в замяна на руския пилот Константин Ярошенко, припомни Ройтерс.

Размяната не е част от по-широки дипломатически разговори и не представлява промяна в подхода на САЩ към Украйна, казаха представители на САЩ. Руско-американските отношения се намират в най-лошото си състояние след ерата на Студената война след инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари и последвалите западни санкции, наложени на Москва.

Родителите на Рийд заявиха по-рано, че той ще бъде откаран във военна болница за наблюдение. Висши служители на САЩ казват, че 30-годишният мъж е бил в "добро настроение".

"Днес приветстваме у дома Тревър Рийд и празнуваме завръщането му в семейството, което много му липсваше", каза президентът Джо Байдън в изявление преди пристигането на Рийд, отбелязвайки притесненията на родителите за здравето на сина им.

"Преговорите, които ни позволиха да върнем Тревър у дома, изискваха трудни решения, които не приемам лекомислено", добави Байдън.

Попитан по-късно в сряда как е успял да повдигне въпроса за задържането на Рийд на фона на по-широкото напрежение с Русия заради Украйна, Байдън каза: "Направих го. Повдигнах го. Повдигнах го преди три месеца".

Рийд беше осъден в Русия през 2019 г. за застрашаване на живота на двама полицаи след пиянска вечер в Москва. Съединените щати нарекоха процеса срещу него "театър на абсурда".

Американски служители казаха, че Байдън е смекчил присъдата на Ярошенко, руски пилот, който беше арестуван от американските специални части в Либерия през 2010 г. и осъден за заговор за контрабанда на кокаин в Съединените щати. Русия предложи размяна на Ярошенко през юли 2019 г. в замяна на освобождаването на който и да е американец.

Размяната се осъществи в Турция и Съединените щати благодариха на Турция, съюзник в НАТО, за помощта й при размяната. Руските информационни агенции съобщиха, че след това Ярошенко е отлетял от Анкара за Сочи и накрая за Москва.

Байдън и държавният секретар Антони Блинкен заявиха, че работят за освобождаването на друг американец, задържан в Русия, Пол Уилън, също бивш морски пехотинец.

Байдън каза, че администрацията му ще продължи да работи за освобождаването на Уилън и други. Уилън е задържан по обвинения в шпионаж, които той отрича и които оприличава на политическо отвличане.

Семейството на Уилън заяви, че се притеснява, че сделката, сключена с Русия за Ярошенко, помрачава перспективите за освобождаването на Уилън.

"Неуспехът на президента Байдън да върне Пол у дома признание ли е, че някои случаи са твърде трудни за разрешаване?" попитаха те в изявление. "Кой ще бъде спасен е изборът на президента."

Пол Уилън няма да обжалва присъдата за шпионаж в Русия

Пол Уилън няма да обжалва присъдата за шпионаж в Русия

Уилън се надява да бъде разменен със задържани в САЩ руски граждани

Американската баскетболна звезда Бритни Гринър, двукратна златна медалистка от олимпийски игри, беше задържана на московско летище на 17 февруари, когато при претърсването на багажа й бяха открити множество ампули с масло от канабис. Заплашва я до 10 години затвор