Всички служители, задържани като заложници след вълната от насилие в затворите в Еквадор, са били освободени до събота вечерта, съобщи националната затворническа агенция в страната, цитирана от Reuters.

По-рано агенцията информира, че като заложници са държани 158 пазачи и 20 административни служители в най-малко седем затвора, като същевременно проблемът със сигурността в южноамериканската страна ескалира.

Президентът Даниел Нобоа поздрави в платформата X (бившият Twitter) затворническата агенция, полицията и въоръжените сили за успешното освобождаване на персонала на затворите.

Ще има разследване за установяване на отговорните за взимането на заложници, се казва в изявлението на националната затворническа агенция на Еквадор.

Еквадор задържа 900 души от началото на размириците

Еквадор задържа 900 души от началото на размириците

94 от задържаните са членове на "терористични групи", както ги определят властите

Агенцията съобщи за инциденти в няколко затвора по-рано в събота, включително въоръжен сблъсък със затворници в затвора в провинция Ел Оро, при който е загинал надзирател.

Еквадор се бори с с насилието в страната, което ескалира тази седмица с нахлуването на въоръжени мъже в телевизионно студио, безпричинни експлозии в няколко града и отвличане на полицаи.

Според правителството въоръжени групировки реагират на плановете на Нобоа за справяне със ситуацията в страната.

Полицията и въоръжените сили продължават да извършват операции в цялата страна. Над 1000 души са арестувани от началото на извънредното положение, информира правителството.