От днес, 3 май, пристигащите в Австралия след посещение в Индия през предходните 14 дни, може да получат до пет години затвор, глоба от 50 000 долара или и двете. Припомняме, че мерките бяха оповестени на 1 май, а понеделник австралийският премиер Скот Морисън ги защити, предаде Washington post.

Морисън отхвърли критиките, че новите ограничения са расистки поради голямото им въздействие върху австралийските граждани на индийското наследство. "Тук става въпрос за здравето", каза Морисън по време на радиоинтервю в понеделник, като добави, че е дълбоко, дълбоко загрижен от хуманитарната криза в Индия.

Нов печален COVID рекорд в Индия

Нов печален COVID рекорд в Индия

Болниците в Делхи нямат кислород вече втора седмица

В Австралия се наблюдава седемкратно увеличение на процента на хората, пътуващи от Индия, които са се оказали положителни за коронавирус, каза министър-председателят на радиостанция в Сидни. 

"Ситуацията в Индия е високорискова", заяви министърът на здравеопазването Грег Хънт на отделен брифинг по телевизията в Мелбърн в понеделник, като добави, че решението е тежко за австралийското правителство. 

Индия регистрира 368 147 нови случая на коронавирус в понеделник, което е спад в сравнение с рекорда си от 401 993 в събота, но данните все още показват много повече случаи, регистрирани за един ден, отколкото всяка друга държава. Официалният брой на починалите в страната е над 219 000, въпреки че някои казват, че може да е по-висок. Морисън обяви в петък, че Австралия ще спре полетите от Индия поне до 15 май поради опасения за коронавирус. 

"Това са австралийски граждани", написа Андрю Болт, консервативен коментатор, за Herald Sun. "Те трябваше да се откажат от индийското си гражданство, за да станат австралийци. Австралия е единствената им страна и има задължение да се грижи за тях. "Това трябва да означава нещо да си австралиец. Това трябва да означава, че когато настъпи бедствие, където и да се намирате по света, Австралия ще се опита да ви спаси ", добави Болт.

Заради COVID-19: Глоба или затвор грозят австралийци, завърнали се от Индия

Заради COVID-19: Глоба или затвор грозят австралийци, завърнали се от Индия

Това предвижда новото законодателство, което влиза в сила от 3 май