Глоба или затвор грозят австралийски граждани, които са били в тежко засегнатата от коронавирус Индия през последните две седмици и са се върнали у дома, съобщава ДПА.

Това предвижда новото законодателство, което влиза в сила от понеделник, 3 май.

Здравният министър Грег Хънт обяви, че всеки, който се опитва да се противопостави на новите правила, е заплашен от глоба до 66 600 австралийски долара (над 51 800 щатски долара), 5 години затвор или и двете.

Около 9 000 австралийци в Индия са регистрирани като желаещи да се върнат в родината си, сред които 650 са определени като "уязвими".

Австралийският финансов министър Джош Фриденберг отхвърли обвиненията, че е "безотговорно" австралийците да останат блокирани в Индия, когато в тази страна има недостиг на кислород, необходим за лечението на коронавируса. Той увери, че се действа според медицинските препоръки.

Индия не спира да чупи черни COVID рекорди, болниците се молят за кислород

Индия не спира да чупи черни COVID рекорди, болниците се молят за кислород

Нов световен рекорд за заразени в рамките на 24 часа

От своя страна встралийският директор на "Human Rights Watch" Илейн Пиърсън бе категоричен, че реакцията на правителството относно усложняващата се коронакриза в Индия е "скандална". Той подчерта, че австралийците имат право да се върнат в собствената си страна.

"Затвор и глоби за австралийците, които искат да се приберат у дома? Сериозно? Ужасена съм, че правителството на Морисън смята, че това е приемлив отговор на хуманитарната криза в Индия", написа в Туитър сенаторът от Зелените Сара Хансен-Йънг.

Тази седмица Австралия спря пътнически полети до Индия заради тежката ситуация там. Мярката ще продължи до 15 май.

Австралийският премиер Скот Морисън обеща Австралия да изпрати помощ на азиатската страна, включително 500 апарата за белодробна вентилация и един милион хирургически маски.

Затварят австралийския град Бризбън заради 7 заразени

Затварят австралийския град Бризбън заради 7 заразени

Засега е предвиден 3-дневен локдаун