От октомври 2021 г. гражданите на Европейския съюз ще бъдат допускани във Великобритания само срещу задграничен паспорт, съобщи бТВ.

За влизащите за кратки пътувания няма да се изисква виза. Не така стои въпросът за близо 4 милиона европейци, които са решили да се установят трайно на Острова.

Българите кандидастват за уседналост в Британия само с международен паспорт

Българите кандидастват за уседналост в Британия само с международен паспорт

Временните промени са заради коронавируса, лични карти не важат

Близо 200 000 са българите, подали документи за уседналост. Тони Петкова работи за най-голямата неправителствена организация, която безвъзмездно помага на стотици наши сънародници да се справят с попълването на документите.

"Всички българи, които искат да дойдат да живеят във Великобритания и да се възползват от новата схема за уседналост, трябва да го направят до края на тази година. За всички, които дойдат до края на тази година, крайният срок за кандидатстване е до 31 юни 2021 г., за да получат временен или постоянен статут", обясни Петкова.

Това се удостоверява само по електронен път. Не се издава специален документ, а това може да се окаже проблем.

"Освен че се затрудняват да си направят самите статути, след това изпитват ужасни трудности да ги подържат, да ги актуализират и да ги доказват пред работодатели, хазяи, пред здравните власти, a от догодиа вече ще трябва да започнат да го правят", обясни още Тони Петкова.

До 2025 г. правителството ще въведе електронна система за разрешаване на пътувания, за да е сигурно, че пристигащите на границата предварителни ще имат позволение да пътуват до Великобритания.