Комисарят по правата на човека към Съвета на Европа - Дуня Миятович, написа отворено писмо до министъра на вътрешните работи на Русия Владимир Колоколцев, в което го призовава да преразгледа "методите и критериите, прилагани от полицейските служители при задържането на лица по време на мирни събрания".

Писмото е предизвикано от полицейското насилие в Москва по време на протестите за честни избори.

Миятович пише, чe дори да се има предвид фактът, че акцията на опозицията не е била разрешена от градските власти, това не оправдава проявената жестокост при разпръсването на демонстрантите.

"Като се имат предвид многобройните съобщения за прекомерна употреба на сила от силите за сигурност по време на протестите на 27 юли 2019 г., настойчиво ви призовавам да осигурите обучение за полицейските служители, които се занимават с опазване на обществения ред, за да бъдат подготвени съобразно стандартите в сферата на човешките права, особено по отношение на правото на защита от насилие."

Възмущение в Европа и бойкот заради връщането на Русия в ПАСЕ

Възмущение в Европа и бойкот заради връщането на Русия в ПАСЕ

Седем делегации се оттеглиха…

Миятович иска от Колоколцев информация за това дали са били предприети проверки по отношение на служителите, допуснали нарушаване на човешките права при акцията на 27 юли.

Особено тревожен според нея е фактът, че силите за сигурност са използвали маски, което прави невъзможно идентифицирането на служителите, виновни за прекомерната употреба на сила.

"Задържане е допустимо само случай, че то е абсолютно необходимо за предотвратяване на сериозни престъпления. Протестиращите не трябва да бъдат поставяни под стража само заради изразяване на несъгласие с действията на полицията по време на публичната акция.", пише Миятович.

Припомняме, по-рано стана ясно, че председателят на мониторинговата комисия на ПАСЕ, Роджър Гейл, който е и водач на британската делегация, иска да се преразгледа връщането на правото на глас на Русия в организацията.

По-рано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини САЩ и Германия за протестите в Москва.

Преразглеждат връщането на Русия в ПАСЕ?

Преразглеждат връщането на Русия в ПАСЕ?

Председателят на мониторинговата комисия Роджър Гейл: Москва нарушава човешките права…