Руските войски започнаха сухопътна офанзива в посока Харков рано в петък, като напреднаха на един километър близо до граничния град Волчанск и се опитаха да създадат буферна зона, съобщи Ройтерс, като се позова на високопоставен украински военен източник.

Според неназован източник руските войски се стремят да изтласкат украинските въоръжени сили на 10 километра от руската граница, а украинските сили се опитват да сдържат това настъпление.

Този опит за настъпление под прикритието на бронирани машини по същество отваря нов фронт във войната, пише Ройтерс.

Ръководителят на регионалната администрация на град Волчанск, Тамаз Гамбаришвили, каза в интервю за "Хромадске радио", че поради рязко засиления руски обстрел властите са започнали доброволна евакуация на жителите на Волчанск и съседните райони, цитира думите му Би Би Си.

"Сега евакуираме населението по желание. По-голямата част от хората вече си тръгват със собствените си превозни средства, но сега ние, заедно с хуманитарния център, организираме извеждането на хората, които нямат възможност да си тръгнат сами", каза той.

Гамбаришвили каза, че сега в град Волчанск живеят около 3 хиляди души. Преди войната населението му е било около 17 хиляди души. Град Волчанск се намира в Чугуевския район на Харковска област, на самата граница с Русия.

Войната в Украйна, Харковска област

Източник: Deepstate

Войната в Украйна, Харковска област

Според Гамбаришвили хората се извеждат от Волчанск и близките населени места, които сега са подложени на масиран обстрел, и се отвеждат в Харков.

"Сега има масиран обстрел на града. Както казват местните жители, никога не са чували и виждали подобно нещо. Масиран обстрел на цялото населено място, на целия град. Ето защо е опасно да съм там сега", казва той.

Както каза Гамбаришвили, обстрелът на Волчанск се извършва постоянно, но от три часа сутринта в петък той рязко се засили. В същото време руските военни използваха реактивни системи за залпов огън, артилерия и управляеми бомби.

Той добави, че в резултат на обстрела има много разрушения, но няма данни за ранени или загинали.

Украинското военно ведомство коментира съобщенията за влошаване на ситуацията в северната част на Харковска област. По-рано както руски, така и украински военни източници съобщиха за опит на руските войски да преминат в настъпление от Белгородска област към украински гранични села.

Според украинското министерство на отбраната през изминалото денонощие във Волчанско направление руската армия е нанесла въздушни удари с управляеми бомби, а в началото на нощта е засилила артилерийския обстрел на предната линия на отбраната.

"Приблизително в 5 часа сутринта имаше опит на противника да пробие отбранителната ни линия под прикритието на бронирана техника. Към момента тези атаки са отблъснати и битките с различна интензивност продължават", се казва в съобщението.

Според украинското военно ведомство за укрепване на отбраната на този участък от фронта са изпратени резервни части.

Украйна очаква енергийният дефицит да нарасне през лятото заради руските атаки

Украйна очаква енергийният дефицит да нарасне през лятото заради руските атаки

Украински служители казаха, че страната е загубила около 80% от производството на топлинна енергия

Ръководителят на областната администрация на Харковска област Олег Синегубов съобщава, че руските войски продължават да напредват в северната част на региона и продължават тежки боеве в граничните райони.

"Бойните бригади посрещнаха врага с огън", съобщава Синегубов. Според него "вражеските ДРГ [диверсионно-разузнавателни групи] могат да навлязат в някои от нашите територии, но биват отблъснати от украинските защитници".

В същото време Синегубов настоява, че "сухопътна заплаха за Харков няма". "Вражеските офанзивни способности все още липсват", казва той.

Началникът на областната администрация също призова жителите на районите, където се водят боеве, да се евакуират възможно най-бързо.

Междувременно изданието "Украинская правда" пише, позовавайки се на свои източници във военни кръгове, че руските войски са превзели четири погранични села в Харковска област: селищата Стрелечье, Красное, Пилное и Борисовка. Подобни данни дава проектът Deep State, който е близък до украинските военни среди.

Според събеседниците на Украинская правда руската армия се опитва да настъпи към Волчанск, но източници не изключват това да е отклоняваща маневра.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди, че украинските въоръжени сили се опитват да спрат руската офанзива в района на Харков.

"В 7-8 часа сутринта имаше ожесточена артилерийска битка. Към този момент руската офанзива беше спряна", каза президентът на Украйна.

Според Зеленски украинските въоръжени сили са били готови за подобно развитие на събитията.

"Там ги посрещна Украйна с наши войски, бригади и артилерия. Важно е, че те могат да увеличат и да изтеглят сили в тази посока, но нашите военни, нашето командване знаеха за това и разчетоха силите си, за да посрещнат врага с огън. Сега има ожесточена битка в тази посока, посрещнахме ги с огън", каза Зеленски.

В петък сутринта няколко руски военни телеграм канала съобщиха за началото на настъпателни действия на руската армия в района на Волчанск. Някои канали пишат за "пробива" на руската армия и "превземането" на някои населени места. Тази информация не може да бъде потвърдена от независими източници.

Би Би Си не може своевременно да провери изявленията на представители на воюващите страни.

Русия удари Украйна от юг и север

Русия удари Украйна от юг и север

10 дрона излетяха от Крим, две ракети от Белгородска област