Украйна може да се сблъска с увеличаване на недостига на електричество това лято, причинено от неотдавнашните руски атаки срещу електроцентрали на фона на нарастващото потребление и ремонтната кампания в атомните електроцентрали, каза в петък ръководителят на мрежовия оператор на страната, цитиран от "Ройтерс".

От края на март украинският енергиен сектор е обект на масивни руски атаки с дронове и ракети, които причиниха прекъсвания на тока в много региони и повдигна въпроса за децентрализацията на производствения капацитет.

"Определено ще се сблъскаме с предизвикателства през лятото и тези предизвикателства ще бъдат свързани предимно с недостиг на капацитет поради повреда на електроцентралите", каза Владимир Кудрицки, ръководител на мрежовия оператор "Укренерго"

След последните атаки срещу енергийната система "Укренерго" наложи ограничения на захранването на промишлените потребители, докато правителството призова населението да пести електроенергия.

"Осъзнаваме, че днес все още не е най-трудната ситуация, все още не сме видели истинската лятна жега и климатичните системи все още не се използват", каза Кудрицки.

Той добави, че водноелектрическите централи могат да произвеждат по-малко електроенергия през лятото, когато атомните централи също са в редовен задължителен ремонт.

Киев призова за намаляване на потреблението на електроенергия след руски атаки
Обновена

Киев призова за намаляване на потреблението на електроенергия след руски атаки

Руските войски са атакували съоръжения за производство и пренос на електроенергия в шест региона

"Укренерго" каза, че Украйна планира да внесе 13 904 мегаватчаса (Mwh) електроенергия в петък спрямо 16 699 Mwh в четвъртък.

В изявление се казва, че Украйна е получила спешна помощ за електроенергия от страните от ЕС сутринта, а през деня очаква да внася електроенергия от Румъния, Словакия, Полша, Унгария и Молдова.

Украински служители казаха, че страната е загубила около 80% от производството на топлинна енергия, разчитайки все повече на трите атомни електроцентрали, които произвеждат около 60% от електроенергията.

Производството на топлинна и водноелектрическа енергия е необходимо, за да се поддържа баланс между търсенето и предлагането по време на пиковите часове на потребление на енергия сутрин и вечер.

Украйна атакува с дрон руска рафинерия в Башкирия

Украйна атакува с дрон руска рафинерия в Башкирия

Атаката е повредила сграда на помпена станция в завода, но няма сериозни щети или ранени