Администрациите на множество руски градове, включително Нижни Новгород, Уфа, Перм, Оренбург, Пенза, Магадан и Благовещенск, отмениха планираните фойерверки във връзка с обстрела на Белгород, съобщава "Интерфакс".

В Санкт Петербург също беше отменена празничната заря, макар че останалата част от развлекателната програма ще се проведе, както е планирано.

Отменянето на фойерверките е реакция на ракетна атака срещу Белгород на 29 декември, при която загинаха най-малко 24 души. Въпреки това, в Русия не е обявен официален траур за жертвите.

Тази стъпка следва ден след като Русия извърши масирана атака срещу няколко украински града, включително Киев, Днепър, Запорожие и Одеса, при която, според местните власти, загинаха над 40 души. В резултат на това, на 1 януари в тези украински градове беше обявен траур.

В Самара, според Интерфакс, е въведен противопожарен режим от 25 декември до 21 януари. В града е забранено използването на фойерверки, петарди и други пиротехнически средства извън специално определените за целта места, макар на уебсайта на кметството да има информация само за правилата за противопожарна безопасност в домакинството, без споменаване на фойерверките.

В Казан фойерверките бяха разрешени, но само на определени места, и в града ще се проведат празнични събития. В Саранск, според Интерфакс, кметството е планирало новогодишен фойерверк и не го е отменило.

Освен градските власти, забраната за фойерверки беше наложена и от администрациите на няколко федерални субекти, включително Удмуртия, Башкирия, Саратовска и Кировска области.

В новогодишното си обръщение Путин не спомена нито "война", нито "специална операция"

В новогодишното си обръщение Путин не спомена нито "война", нито "специална операция"

Той говори за "историческият етап, през който преминава Русия"