Владимир Путин отправи новогодишно обръщение към руснаците. Следобед на 31 декември московско време той беше показан по руските телевизионни канали в Далечния изток, където новата година настъпва, съобщава Би Би Си.

Руският президент говори около четири минути, застанал на фона на Кремълската стена. Миналата година обръщението беше записан в щаба на Южния военен окръг в Ростов на Дон, като президентът беше заобиколен от военнослужещи.

Според РИА Новости Путин е заявил, че през 2023 г. руснаците са защитавали "националните интереси, свободата и сигурността", както и ценности, които "остават непоклатим стълб".

Той се обърна към военните, като каза, че те чувстват "мощната, искрена подкрепа на милиони руски граждани".

"Доказахме неведнъж, че можем да решаваме най-сложните задачи и никога няма да отстъпим, защото няма сила, която може да ни разедини", каза Путин в излъченото по телевизията обръщение.

В същото време Путин нито веднъж не произнесе нито думата "война", нито термина "специална военна операция", който в Русия се използва като заместител на войната в Украйна.

Говорейки за последиците от руската инвазия в Украйна, Путин използва изразите "историческият етап, през който преминава Русия" и "авангарда на борбата за истина и справедливост".

Руският президент не каза нищо за събитията от последните дни. Той не спомена нито ракетните удари по украинска територия, при които загинаха над 40 души, нито ответния обстрел на Белгород, при който загинаха най-малко 24 души.

Според РИА Новости няколко телеграм канала по-рано са съобщили, че президентът е презаписал новогодишното обръщение. Говорителят на Путин Дмитрий Песков отрече това.

В днешния ден бе потвърдена и смъртта на руски войник, роден през 2005 година, като така той става най-младият известен руски войник, загинал на Фронта в Украйна. Стас Силченков, на 18 години, е загинал в района на село Синковка, в Храковска област, в Купянското направление на фронта.

Путин надушва историческа победа на фона на признаци за слабост на Запада

Путин надушва историческа победа на фона на признаци за слабост на Запада

Западът разполага с достатъчно икономически, промишлени и военни ресурси, но - трябва да ги предостави на Украйна