Властите в Тайланд отмени извънредното положение, което беше въведено в Банкок и 23 провинциив страната заради продължилите повече близо две месеца масови демонстрации на опозицията.

Това съобщават световните агенции, позовавайки се на изявление от кабинета на премиера Абхисит Веджаджива. Властите заявяват, че ситуацията се намира под контрол.

Полицейски час беше въведен в Банкок на 19 май, след като военните разтуриха лагера на опозицията в центъра на града.

Самите лидери на червените ризи бяха обявили, че се оттеглят в името на това да се спрат кръвопролитията. Само през последните две седмици загиналите бяха повече от 80, а ранените при сблъсъците между полицията и демонстрантите надхвърлиха 1000 души.

Опозицията започна протестите си още през март месец с искане на оставка на правителството, разпускане на парламента и провеждане на извънредни всеобщи избори.

Движението на червените ризи- Обединен фронт за демокрацията е привърженици на сваления през 2006 година с военен преврат премиер Таксин Чинават. Те считат, че демокрацията в Тайланд не е възстановена в степента, в която е била в годините преди преврата.

Чинават в момента живее в емиграция и ръководи своите привърженици зад граница, а по време на протестите той се изявяваше с телевизионни обръщения ежедневно.

По време на последните дни от ежедневните демонстрации и блокирана столица от военни и полиция, дори и привържениците на управляващите, нарекли се "жълти" ризи, поискаха оставката на правителството, заради неспособност да овладее ситуацията в страната и да осигури ред.