По инициатива на президента на Грузия и решение на парламента днес точно в 19 часа местно време (18 часа бълг.) беше прекратено действието на извънредното положение на територията на цялата страна.

Извънредното положение беше въведено на 7 ноември след масови безредици и сблъсъци между полицията и протестиращата опозиция в столицата Тбилиси.

В момента се снемат всички ограничения, въведени на точките 73 и 46 от конституцията, които засягат правото на събиране и манифестации на гражданите, протести и стачки.

Лидерите на Обединената опозиция отново ще се съберат пред парламента един час след отмяна на извънредното положение. Това съобщиха световните агенции, позовавайки се на съобщение от пресцентъра на Консервативната партия. На площада ще се проведе пресконференция, на които ще се обявят и бъдещите планове. В Обединената опозиция влизат 10 партии.

Преди 4 дни депутатът от грузинския парламент Леван Гачечиладзе стана единната кандидатура на опозицията за извънредните избори за президент на страната.
Те ще се проведат на 5 януари 2008 година.

С прекратяване на извънредните мерки се снемат и ограниченията върху телевизионните компании и честните медии. Именно заради това ограничение възникнаха и сблъсъците в телевизия "Имеди".

По време на извънредното положение информационни емисии бяха забранени за телевизионните компании и радиата с изключение на Обществената държавна телевизия. Ограниченията не се разпростираха върху вестниците, списанията и информационните агенции. В градовете обаче не работеха големите киносалони, а в столицата затвори врата и концертната зала на филхармонията на Тбилиси.

От пресслужбата на президентството съобщиха, че грузинският премиер Зураб Ногаидели е подал оставка. Мотив за оттеглянето премиерът е посочил здравословното си състояние.

На пресконференция президентът Саакашвили обяви, че приема оставката на премиера, разпускането на правителството и посочи името на новия премиер - 37-годишния банкер Ладо Гургенидзе. Още преди официално да бъде обявена оставката на премиера, местни наблюдатели посочиха Гургенидзе като най-вероятната кандидатура.

В обръщението Саакашвили днес каза, че предстоящите избори, които ще се проведат на 5 януари, ще бъдат демократични и при спазени всички политически и граждански права. Той допълни, че представители на Европейския съюз ще бъдат поканени на дългосрочна мисия, така че да имат поглед не само върху самите избори, но и върху цялостната кампания.

Според конституцията на Грузия в случай на оставка на премиера, цялото правителство трябва да се разпусне, а на президента се дава 7-дневен срок за това да представи нов кандидат. Той от своя страна в десет дневен срок и съгласуване с президента подбира членовете на новото правителство. След това има 7-дневен срок, в който парламента трябва да одобри новия кабинет и да гласува доверие на програмата му.