В Алепо сирийската армия и съюзниците й влязоха в сблъсъци с бунтовници, които искат да свалят президента Башар Асад. Това съобщава „Ройтерс”, позовавайки се на информация от военен източник, бунтовници и активисти. Боевете са част от проправителствената офанзива за възвръщане на някогашния най-голям сирийски град.

Боевете са концентрирани в Шейх Саид, контролиран от бунтовниците квартал близо до Рамусах, където по-рано това лято се водиха най-интензивните битки. Информациите дали армията е отбелязала някакъв напредък са противоречиви.

Въздушните удари от сирийската армия и руски военни самолети по контролираната от бунтовниците западна част на Алепо остават значително по-слаби, отколкото по време на предишните две седмици, след като армията обяви в сряда, че ще намали бомбардировките.

Днес няма бомбардировки по кварталите на град, досега. Не знаем какво ще се случи след един час”, заяви ръководителят на Гражданската защита в Алепо Амар ал-Селмо.

Източник от сирийската армия тази сутрин съобщи, че армията е превзела няколко важни позиции на хълма Шейх Саид, но по-късно бунтовниците обявиха, че ситуацията е претърпяла обрат и те все още контролират района.

От началото на офанзивата преди две седмици, след провала на краткото примирие, армията и съюзниците й постигнаха известен напредък в северните и централни квартали на контролирания от бунтовниците Алепо. Градът е дом на повече от 250 000 души.