В сирийския град Алепо се стигна до ожесточени боеве между правителствените сили и бунтовниците, съобщи Би Би Си с позоваване на активисти на опозицията.

Агенция „Ройтерс" съобщи, че правителствените сили отново са атакували бунтовниците в Дамаск с хеликоптери и танкове.

Междувременно стана ясно, че генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е изпратил в Сирия ръководителя  на департамента по миротворческите операции на световната организация Ерве Ладсус и военния съветник Бабакара Гайе.

„Изпращам заместника си по миротворческите операции за оценка на ситуацията, а също и главния военен съветник, който ще оглави мисията от наблюдатели на ООН в Сирия." - заяви Бан Ки Мун, цитиран от агенция „Ройтерс".
Изявлението беше направено по време на посещението си в Хърватска.

Планира се сенегалецът Гайе, който вече пристигна в Дамаск, да смен норвежкия генерал Роберт Муд, чийто мандат изтече през нощта срещу 21 юли.

Сблъсъците избухнаха ден след като Съветът за сигурност на ООН гласува да бъде удължен с 30 дни мандатът на мисията от наблюдатели на световната организация.

Преди гласуването работата на мисията беше практически замразена заради ескалацията на насилието в страната. Само на 19 юли загинаха над 300 души, други 200 бяха убити на следващия ден.