Няколко задържани пакистански талибани са успели да надвият пазачите си в център за борба с тероризма в Северозападен Пакистан, като са взели полицейското оръжие и са поели контрола над комплекса, съобщиха официални лица, цитирани от Associated Press.

Екстремистите в центъра за задържане в Бану, област в провинция Хайбер Пахтунхва и част от бившия Племенен регион, са взели за заложници полицаи и други лица, намиращи се вътре в комплекса, според Мохамад Али Саиф, говорител на правителството на провинцията.

Длъжностни лица съобщават, че най-малко 30 талибански бойци са участвали в превземането на охранявания комплекс и че може да има до 10 задържани заложници.

Дръзкото нападение отразява неспособността на пакистанското правителство да упражнява контрол над отдалечения регион по границата с Афганистан. Пакистанските талибани са отделна група, но също така са в съюз с афганистанските талибани, които заеха властта в съседната страна миналата година, докато войските на САЩ и НАТО бяха в последния етап от изтеглянето си от Афганистан.

Централното правителство на Пакистан е изпратило армията и специални полицейски части в района, докато служителите по сигурността се опитваха да преговарят с похитителите. Саиф каза, че мястото е обкръжено и че в момента е в ход специализирана операция, като не даде повече подробности.

Служители съобщиха, че сред заложниците има и войници. Има опасения, че военните могат да щурмуват съоръжението, ако преговорите се провалят. Във видео съобщение, разпространено в социалните медии, похитителите заплашиха да убият полицаите, ако безопасното им излизане не бъде бързо уредено от правителството.

Мохамад Хурасани, говорител на пакистанските талибани - известни също като Tehreek-e-Taliban Pakistan или TTP - потвърди инцидента. Той каза, че някои от бунтовниците са били членове на пакистанските талибани, които са били задържани от години. Хурасани каза, че бойците на TTP настояват безопасно преминаване към Северен или Южен Вазиристан.

Тези райони бяха бастион на талибаните, докато вълна от военни офанзиви през последните години обяви региона за изчистен от бунтовници. Оттогава висшите лидери и бойци на TTP се укриват в съседен Афганистан, въпреки че екстремистите все още контролират части от провинцията.

Талибаните в Пакистан водят бунт през последните 15 години, борейки се за по-стриктно прилагане на ислямските закони в страната, освобождаването на техните членове, които са задържани от правителството, и намаляване на пакистанското военно присъствие в бившите племенни региони на страната.

Пакистан обвини Афганистан за убийство на цивилни по границата

Пакистан обвини Афганистан за убийство на цивилни по границата

Кабул се оправда, че става въпрос за инцидент