Главата на римокатолическата църква папа Бенедикт XVI освободи от длъжност епископа на австралийския диоцез Тувумба Уилям Мартин Морис заради настояването му за либерализиране на процедурата за назначаване на католически свещеници, пише електронното издание Нюз.Ру.

Официално папата не обяви причината за освобождаването му, но според информациите това е, че свещеникът нееднократно е призовавал за ръкополагане на женени мъже за католически свещеници и за допускане на женско свещеничество в католическата църква.

Епископът е отказал сам да си подаде оставка, както е било предложено от Рим.

В писмо до паството си той е изтъкнал, че неговата позиция е станала несъстоятелна в очите на Ватикана. В същото време той нееднократно е отправял упреци към Ватикана за непрозрачност и нечестност, а аргументът, че се обявява в защита на женени свещеници е само предлог за освобождаването му.

Конфликтът между Ватикана и австралийския епископ датира от 2006 година, когато той изтъкна, че в страната не достигат свещеници и предложи проблемът да бъде решен чрез допускане на бракове за тях и либерализиране на процедурата.