По случай Великден папа Франциск произнесе проповед във Ватикана, в която призова за прекратяване на войната в Газа и Украйна, както и за освобождаване на всички заложници, които все още се държат от бойците на "Хамас".

"Мирът не се постига с оръжие", подчерта понтификът в традиционното си великденско послание и поиска пълна размяна на военнопленниците между Украйна и Русия.

"Нека възкръсналият Господ отвори пътя на мира за тези многострадални народи. Призовавайки за спазване на принципите на международното право, изразявам надежда за пълна размяна на военнопленници между Русия и Украйна: всички за всички."

В целия свят се провеждат церемонии, посветени на един от най-важните празници в християнския календар - Великден, който днес се чества в католическия свят.

Папа Франциск ръководи великденските тържества във Ватикана, където десетки хиляди вярващи се събраха на площад "Свети Петър". До последни не беше ясно дали понтификът ще се включи лично заради влошено здравословно състояние. 87-годишният папа изнесе обаче и дълга проповед.

С особено внимание се следят по традиция посланията на Ватикана, а тази година и още повече, след интервюто на папа Франциск в началото на март, когато папата употреби израза за бялото знаме (символ за сваляне на оръжие и признаване на поражение) за Украйна и нуждата губещата страна да намери смелост да признае това и да се съгласи на преговори.

Думите му предизвикаха буря от възмущение не само в Украйна, но и на Запад, където дори католически епископи поискаха обяснение от папата.

Изявленията на понтифика намериха обаче разбиране в Кремъл.

Наложи се и представители на Ватикана да правят уточнения.

Ватиканът уточнява: Първо Русия да спре агресията си, преговорите за мир - после

Ватиканът уточнява: Първо Русия да спре агресията си, преговорите за мир - после

Папата искал да създаде условия за дипломатическо решение в търсене на траен мир