50 мигранти, намиращи се в Кипър, ще бъдат преместени в рамките на инициатива на папа Франциск, която съвпада с посещението му на острова, предаде Ройтерс.

Вътрешното министерство на Кипър посочва, че сред 50-те души има двама, които през последните пет месеца са били блокирани в ничията земя, разделяща северната и южната част на страната.

"Този символичен акт е признание за трудностите, пред които е изправен Кипър от нарастващия миграционен поток. Това е солидарността, която очакваме от нашите европейски партньори," се посочва в изявлението на министерството.

Мигрантите ще бъдат преместени в Италия, но това едва ли ще се случи преди Коледа по логистични причини. Десетина души от 50-те са били арестувани за незаконно влизане в Кипър.

Кипър, който географски е най-близката държава членка на Европейския съюз до Близкия изток, твърди, че през последните години е бил залят от голяма вълна мигранти. Пристигналите досега бежанци през тази година са се увеличили с 38% в сравнение с цялата 2020 г., показват официалните данни.

Срещата на Байдън и папата продължи час и половина

Срещата на Байдън и папата продължи час и половина

Двамата разговаряха за опазването на планетата, пандемията, правата на човека…