Севернокипърската турска република ще започне официални преговори, ако бъдат признати нейните суверенно равенство и международен равен статут. Това заяви президентът на страната Ерсин Татар, цитиран от Анадолската агенция.

Той направи изявлението след тристранна среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и лидера на кипърските гърци Никос Анастасиадес.

Татар заяви, че след като не е постигнат резултат за 60 години, тези преговори не могат да бъдат продължени по същия начин. Той повтори изявлението на Гутериш, че няма обща основа за преговори и тяхното продължаване не е спешно точно сега.

 Никос Анастасиадис парира исканията за две държави на остров Кипър

Никос Анастасиадис парира исканията за две държави на остров Кипър

Решение, основано на международното право...

Припомняме, че по-рано през септември президентът и лидерът на кипърските гърци Никос Анастасиадис парира исканията за две държави на остров Кипър. Срещата на кипърските лидери беше първата среща на такова ниво след провала на неформалната петстранна конференция по Кипърския въпрос през април тази година в Женева.

Европейският съюз "никога, никога" няма да приеме споразумение за две държави за етнически разделен Кипър, заяви през юли Урсула фон дер Лайен.

Кипър е разделен при турско нашествие през 1974 г., предизвикано от кратък вдъхновен от гърци преврат. Югът се управлява от международно признато правителство, което представлява целия остров в Европейския съюз, докато северът е отцепена кипърска турска държава, призната само от Анкара.

Съветът за сигурност осъжда призива на Ердоган за две държави в Кипър

Съветът за сигурност осъжда призива на Ердоган за две държави в Кипър

Очаква се по-късно изявлението да бъде разпространено официално