Папа Франциск изрази надежда, че Олимпийските игри в Париж ще дадат възможност на страните във война да зачитат древногръцката традиция и да установят примирие, предаде Асошиейтед прес.

Според древната традиция нека Олимпиадата бъде възможност за установяване на примирие във войните, демонстрирайки искрена воля за мир, отбеляза главата на Католическата църква.

Според него спортът има и голяма социална сила, способна да обедини мирно хора от различни култури.

"Надявам се, че това събитие може да бъде знак за приобщаващия свят, който искаме да изградим, и че спортистите, с тяхното спортно свидетелство, могат да бъдат вестители на мира и ценни модели за младите", добави Франциск.

Церемонията по откриването на 33-те Олимпийски игри ще се проведе в Париж на 26 юли. В нея ще участват 205 делегации от спортисти, които ще дефилират на повече от 80 лодки по Сена.

Папата призова вярващите да се молят за мир, като припомни продължаващите конфликти по света. "Нека не забравяме измъчените Украйна, Палестина, Израел, Мианмар и много други страни във война. Нека не забравяме, войната е поражение", каза още той.

Зеленски не вярва в олимпийското примирие

Зеленски не вярва в олимпийското примирие

За него това е "мъртва история"