Гръцкият премиер Георгиус Папандреу се съгласи да подаде оставка след вота на доверие, който ще бъде гласуван днес в парламента, предаде агенция „Новости".

Вчера дясноцентристката опозиция заяви, че ако сегашният кабинет подаде оставка, ще приеме да участва в коалиционно правителство с тримесечен мандат, което да подготви предсрочни парламентарни избори, като междувременно бъде прието споразумението, предложено от ЕС.

Припомняме, вчера гръцкият премиер заяви, че няма намерение да подава оставка.

Агенция „Ройтерс" съобщава, че Папандреу е успял да се  споразумее с финансовия министър Евангелос Венизелос и с други членове на кабинета

„Казаха му, че трябва да се оттегли тихо, за да запази своята партия. Той се съгласи да се откаже от поста си." - коментира неназован събеседник на агенцията.

Парламентът на Гърция ще гласува вот на доверие към правителството. По време на дебатите в парламента снощи премиерът Георгиос Папандреу призова за незабавно сформиране на правителство на националното единство.

Целта е да се осигури прилагането на европейския помощен план за Гърция и излизането на страната от политическата криза.

За да се осигурят нормални политически условия и да се приложи европейското споразумение от Брюксел и след това започване на изборна процедура трябва да се сформира правителство с широк консенсус, заяви Папандреу.

В нощта на петък срещу събота парламентът ще гласува по предложение за вот на доверие към гръцкото правителство.

Мнозинството на управляващата партия ПАСОК в парламента е само от двама депутати, но и те са под въпрос, след като част от съпартийците на Папандреу въстанаха срещу намерението му да постави на референдум европейския план срещу дълговата криза.