Папа Франциск в интервю за журналисти от американската телевизионна компания CBS отново призова за преговори за мир в Украйна.

"Спрете войната. Трябва да намерите начин да преговаряте за мир. Стремете се към мир", каза той.

"Договореният мир винаги е по-добър от безкрайната война", добави папата. Думите му за мирни преговори привлякоха вниманието както на руски, така и на украински медии.

Това не е първият път, когато Светият отец призовава за мирни преговори за слагане на край на войната в Украйна.

Папа Франциск: Мирът не се постига с оръжие

Папа Франциск: Мирът не се постига с оръжие

Папа Франциск ръководи великденските тържества във Ватикана

В интервю през март за швейцарското издание RSI папа Франциск направи някои от най-силните си коментари  относно войната на Русия срещу Украйна. Тогава той заяви, че "Украйна трябва да има смелостта да развее бялото знаме", докато обмисля мирни преговори.

Тези думи предизвикаха остра реакция в Киев и сред съюзниците на Украйна и тогава от Ватикана се опитаха да обяснят думите на папата, като казаха, че първото условие за каквито и да било преговори за прекратяване на войната в Украйна е Русия да спре агресията си. Това заяви ватиканският държавен секретар кардинал Пиетро Паролин.

Преди това украинското външно министерство привика папския нунций, за да изрази "разочарование" по повод, че Украйна трябва "да покаже смелостта да развее бялото знаме" и да започне преговори с Русия за прекратяване на двегодишната война.

Паролин посочи, че Ватикана настоява за прекратяване на огъня и "на първо място агресорите трябва да спрат да стрелят".

Ватиканът: Папа Франциск не е призовавал Украйна да капитулира

Ватиканът: Папа Франциск не е призовавал Украйна да капитулира

Той е използвал бялото знаме като призив за прекратяване на огъня