Папа Франциск предупреди срещу възхода на популизма и опасностите от допускането на политически кризи да доведат до идването на власт на диктатори като Хитлер.

Папата е коментирал пред испанския в. "Ел Паис", след като Доналд Тръмп се закле като 45-ия президент на САЩ.

Франциск осъдил използването на стени и бодлива тел срещу мигрантите, но изтъкнал, че било твърде рано новият американски президент да бъде съден, посочвайки "ще видим какво ще направи Тръмп".

Тръмп предизвика полемика с коментарите си за мексиканските имигранти и плановете си да издигне ограда по границата между САЩ и Мексико, за да ги възпре.

Запитан дали е притеснен от възхода на популизма в Европа и САЩ, папата изтъкнал: "Кризите провокират страх, тревога. Според мен най-очевидният пример на европейски популизъм е Германия през 1933 г. Германия е отчаяна, тя трябва да се изправи, да намери своята идентичност, лидер, някой, който може да възстанови нейния характер, и има един млад мъж на име Адолф Хитлер, който казва: "Аз мога, аз мога." И всички германци гласуват за Хитлер. Хитлер не открадна властта, неговият народ гласува за него и след това той унищожи своя народ".

За Тръмп папата заявил, че ще изчака. Той публично изрази несъгласие по време на предизборната кампания, като изглежда Франциск постави под въпрос християнската вяра на Тръмп заради плановете му да построи гранична стена с Мексико, отбелязва БиБиСи.