Папа Франциск обяви, че разходите за отглеждане на деца са твърде високи и че родителите се нуждаят от повече помощ, ако страни като Италия искат да преодолеят ниската раждаемост, която подкопава бъдещето им, информира "Ройтерс".

По време на конференция, посветена на недостига на бебета в Италия, Франциск отбеляза, че социологическите допитвания показват, че повечето млади хора искат да имат деца, но се притесняват за разходите.

"Мечтите им за нов живот, семената на прераждането на страната, се изправят срещу демографска зима, която е студена и тъмна", изтъкна папата.

"За да бъде бъдещето добро, трябва да се грижим за семействата, особено за младите семейства, които са обзети от притеснения, които рискуват да парализират техните житейски планове. Мисля за страховете, причинени от все по-непосилните разходи за отглеждане на деца", настоя Франциск.

Коронавирусът срина раждаемостта в Италия

Коронавирусът срина раждаемостта в Италия

"Климатът на страх и несигурност, както и финансови затруднения"

По време на същото събитие италианският премиер Марио Драги посочи, че Италия е имала едва 404 000 раждания през миналата година, най-малкият брой от началото на воденето на такава статистика и са намалели с 30% в сравнение с преди 12 години, докато починалите са общо 746 000 души, повече от обичайното отчасти заради COVID-19 пандемията.

"Италия без деца е Италия, която не вярва в себе си и не планира за бъдещето. Това е Италия, обречена бавно да остарява и да изчезва", подчерта Драги.

Въпросът за ниската раждаемост не се ограничава само до Италия. Данни този месец показаха, че ражданията в Китай са спаднали с 18% миналата година до най-ниското си ниво от 1961 г., а раждаемостта в САЩ е спаднала с 4% до най-ниското си равнище от 1979 г. насам.

Рязкото спадане на броя на бебетата, родени в много страни, се дължи отчасти на стреса и несигурността, породени от COVID-19. Но дългосрочните тенденции на раждаемостта в голяма част от развития свят са негативни от години.

Папата каза, че промяната в ценностите носи част от вината, тъй като съвременното общество поставя акцент върху печеленето на пари и изграждането на кариера, докато децата се разглеждат като "разсейване".

"Тази менталност е гангрена за обществото и прави бъдещето неустойчиво", настоя той.

Той също така акцентира върху младите хора, предупреждавайки, че някои ролеви модели дават лош пример като са обсебени от външния си вид и изглежда не са склонни да правят жертвите, необходими за създаването на семейство.

"Не оставате млади, като си правите селфита... а от възможността един ден да погледнете в очите на децата си", изтъкна главата на католическата църква.

Руският патриарх зове за по-малко аборти за увеличаване на населението

Руският патриарх зове за по-малко аборти за увеличаване на населението

"Родете детето и го предайте на нас"