Папа Франциск днес направи частно посещение преди разсъмване в религиозна забележителност в Рим за втора поредна година заради COVID-19 пандемията и осъди "каменните сърца" на онези, които не са трогнати от страданията на мигрантите, информира "Ройтерс".

Франциск, облечен в дълго бяло палто срещу студа, пристигна близо до Испанските стълби в Рим преди 6:15 сутринта (7:15 българско време) и остана 10 минути. Той се помоли и постави кошница с бели рози в основата на 12-метрова колона, носеща статуя на Дева Мария.

8 декември, празникът на Непорочното зачатие, е национален празник в Италия и някои други страни с католическа традиция. За втора поредна година Франциск беше принуден да отмени традиционната следобедна обществена услуга, която щеше да привлече хиляди, увеличавайки възможността за заразяване.

В изявление на Ватикана се казва, че той се е молил за изцеление на жертвите на COVID-19, войната и климатичните промени и е помолил Дева Мария да "стопи каменните сърца на онези, които издигат стени, за да държат болката на други хора далеч от тях".

Световната миграционна криза беше централна тема на неотдавнашното му посещение в Кипър и Гърция, което приключи в понеделник.

Папа Франциск помага за преместването на 50 мигранти от Кипър

Папа Франциск помага за преместването на 50 мигранти от Кипър

Главата на Католическата църква е на посещение на острова

По време на това посещение той осъди експлоатацията на мигранти за политически цели, нарече глобалното безразличие към тяхното тежко положение "корабокрушението на цивилизацията" и се оплака, че Европа била в "епохата на стените и бодливата тел".

На гръцкия остров Лесбос, дом на няколко хиляди бежанци, той подчерта, че било "обезпокоително", че някои европейски правителствени и държавни ръководители искали да използват общи средства за изграждане на стена и поставяне на бодлива тел, за да не допускат мигрантите. 

Полският министър-председател Матеуш Моравецки призова ЕС съвместно да финансира изграждането на гранична стена за спирането на прилива от мигранти, идващи от Близкия изток през Беларус към Полша.

Папата: Спрете да използвате мигрантите за политически цели

Папата: Спрете да използвате мигрантите за политически цели

Франциск посети остров Лесбос в Гърция