раул кастроЕдин от най-важните партийни конгреси в новата история на Куба започна днес с голям парад по случай 50-тата годишнина от разгрома на подкрепяните от ЦРУ изгнаници в Залива на свинете, предаде АП. Пленумът е първи от 1997г. и вероятно не е случайност, че съвпада с триумфа на Фидел Кастро от 1961г.

Хиляди войници маршируваха на Площада на революцията, а под зоркия поглед на паметника на Че Гевара дефилираха специално боядисани за парада танкове и ракетни установки. В небето над Хавана преминаха „редици" от хеликоптери и реактивни изтребители.

Облеченият във военната си униформа президент Раул Кастро поздрави парада, заедно със сановниците му. Емблематичният Фидел Кастро не присъства на събитието.

Освен военните, стотици хиляди цивилни кубинци преминаха по улиците. Първи бяха престарелите вече ветерани и работниците, част от които се придвижваше в автобуси. Те бяха както стари машини от съветско време, така и нови, закупени наскоро от Китай. Последни преминаха хиляди младежи като символ на приемствеността.

Тя е ключова за процесите в Куба, които трябва да бъдат обсъдени от управляващата комунистическа партия. Президентът Раул Кастро е на 79 години, а брат му Фидел (който все още се появява периодично и дава изявления пред медиите) е на 84 г.

Държавният глава посочи неколкократно в предходните месеци, че настоящият конгрес вероятно ще бъде последният, в който ще участват представители на поколението, осъществило кубинската революция през 1959г. Кастро е категоричен, че ветераните трябва да завещаят на приемниците си реформирана икономика.

Действията на Раул Кастро в тази посока силно се различават от прилаганите през десетилетията принципи на марксизма. Той раздаде земеделска земя на частните собственици и разреши функционирането на ограничен брой частни предприятия. Плановете му да съкрати хиляди държавни чиновници и да ги пренасочи към частния бизнес на този етап са замразени, но президентът все още ги смята за част от 5-годишния си план.

Според анализатори, на настоящия партиен конгрес ще бъдат приети нови мерки за либерализацията на мизерстващата кубинска икономика и превръщането на Куба в по-конкурентоспособна държава.

Освен това, ред политически решения трябва да бъдат взети. Преди месец Фидел Кастро обяви, че вече не е първи секретар на компартията, като вероятно и тази позиция ще бъде заета от брат му. С особено внимание международната общност ще следи кой ще бъде избран за негов заместник - представител на старата номенклатура или млад технократ.