Сръбски и американски парашутисти ще вземат участие в съвместно учение. Това обяви ген. Тод Уолтърс, който оглавява съюзното въздушно командване на НАТО, съобщават сръбски медии, които цитират американските "Гласът на Америка" и "Ройтерс".

Около 100 военнослужещи от американската армия ще участват в учението, като то се извършва по покана на сръбското правителство.

Сърбия не иска да избира между Русия и Запада

Сърбия не иска да избира между Русия и Запада

В отговор на настояването на САЩ да вземе страна

"Те действително ще получат парашутните си крила в резултат на тези дейности. Това са действия по изграждане на доверие - отношения, които ще продължат за цял живот. И те със сигурност ще подобрят техническата експертиза на сърбите", изтъква ген. Уолтърс.

"Всякакви действия, свързани с НАТО в Сърбия, са червен флаг за Русия, която се тревожи за разширяването на НАТО в бившия източноевропейски комунистически лагер", се допълва в информацията, като се добавя, че "Москва също се стреми да укрепи военните си отношения с Белград чрез даряването на шест изтребителя МиГ-29".

Сърбия е описана като "извършваща деликатно балансиращо действие между Русия и Запада, отхвърляйки призивите на американски официални лица да избере страна".

САЩ искат да не бутаме Косово и да се самоубием, изригна Сърбия

САЩ искат да не бутаме Косово и да се самоубием, изригна Сърбия

Ние със сигурност няма да извършим политическо самоубийство

Според "Ройтерс" православна и славянска Сърбия "има естествена връзка с Москва, но има желание да се присъедини към ЕС" - и "въпреки че ЕС е най-големият търговски партньор и инвеститор в Сърбия, Русия контролира доставките на газ и петрол".