Френското външно министерство привика руския посланик, след като Москва погрешно обвини Париж за самолетния инцидент вчера, съобщава „Франс прес".

Припомняме, вчера външното министерство на Русия привика френския посланик да даде обяснение за военен самолет, който е преминал опасно близо до руски самолет с депутати във френското въздушно пространство.

От Париж веднага обявиха, че военният самолет е швейцарски, което принуди руската държава официално да се извини на Франция.

Швейцария призна, че боен самолет на страната се е доближил опасно до руския самолет с делегация, оглавявана от председателя на Държавната дума Сергей Наришкин.

Говорител на френското Ке д'Орсе (външно министерство) заяви, че генералният секретар на департамента Кристиан Масет е привикал руския посланик Александър Орлов заради обвиненията, довели до дипломатическо напрежение между Москва и Париж.

Той му съобщи, че френски боен самолет не е бил въвлечен и че руското външно министерство греши, добави говорителят.

По думите му Масет също е „осъдил факта, че нашият посланик в Москва е бил привикан...на базата на тази фалшива информация".

Междувременно Москва остро протестира във връзка с инцидента с швейцарския изтребител Ф-18.

Руското външно министерство обяви, че опитите на швейцарските власти да представят въздушния инцидент като проверка не е убедително.

Москва призова Берн да избягва подобни случаи.