Конгресът на Мексико одобри редица промени в конституцията във вторник, които включват разрешаване на правото на глас за отзоваване на президента, като преобладава опасенията на опозицията, това може да отвори вратата за разрешаване на преизбиране на лидера на страната, съобщи "Ройтерс".

Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор настоя за разпоредбата за оттегляне с аргумента, че тя трябва да послужи като демократична проверка на институцията. Мандатът на държавния глава е ограничен до шест години и той няколко пъти каза, че няма да се стреми да промени това. Сенатът се съгласи миналия месец, че всяко гласуване за оттеглянето на държавния трябва да се проведе след законодателните избори през 2021 г.

Завършвайки процеса на одобрение, долната камара на Конгреса гласува 372 гласа "за" и 75 "против" за одобрение на конституционните промени. Сред тях е и възможността за свикването на референдум.

Съгласно промените вотът за отзоваване на президента ще бъде организиран от националния избирателен институт, при условие че той има подкрепата на поне 3% от избирателите в мексиканския избирателен списък.

За да станат закон, мерките все още трябва да бъдат одобрени от мнозинството от законодателните органи на държавата. Управляващата партия на президента контролира по-голямата част от конгресите на Мексико.