Гръцкият депутат Милена Апостолаки напусна управляващата партия ПАСОК заради решението на премиера Георгиос Папандреу да проведе референдум за новия план на ЕС за гръцката дългова криза.

След напускането на 46-годишната Апостолаки управляващите ще имат мнозинство от 152 гласа в 300-местния парламент.

Коментирайки своето решение, депутатът посочи, че референдумът е „процедура, която причинява сериозни разногласия".

По-рано от опозицията поискаха провеждането на предсрочни избори.

Междувременно стана ясно, че финансовият министър Евангелос Венизелов в провел серия от преговори с кредиторите на страната. Той позвънил на совите събеседници от болницата, където той е настанен тази сутрин заради болки в стомаха. Повод за преговорите беше шокиращото за политиците искане за референдум на гръцкия президент.

Сред събеседниците на Ванизелос са били еврокомисаря по финансите Оли Рен, финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле, ръководителят на мисията на МВФ Пол Томсън и шефът на Deutsche Bank Йозеф Акерман.

Снощи, гръцката опозиция поиска нови преговори по дълговите проблеми на страната. Припомняме, на екстремно заседание, провело се на 26 октомври, лидерите на ЕС взеха решение за опрощаване на 50% от гръцкия дълг. Едновременно с това страната може да получи до 100 милиарда евро допълнителна помощ. В замяна на това управляващата партия ПАСОК се съгласи на многогодишна програма за икономии и съкращаване на външния дълг.