Бивш командир от Армията за освобождение на Косово (АОК) беше признат за виновен в петък за произволно задържане и измъчване на затворници, смятани за привърженици на Сърбия, и убийството на един от тях по време на войната за независимост на Косово в края на 90-те години, предава Associated Press.

Това беше първата присъда за военни престъпления от специалния съд, създаден в Нидерландия за разследване на престъпления от конфликта.

Салих Мустафа беше осъден на 26 години затвор за престъпленията, извършени в комплекс на АОК в Злаш, Косово, през април 1999 г. Той беше оправдан по едно обвинение за малтретиране на задържани. Мустафа не се призна за виновен по всички обвинения. Той има 30 дни да подаде уведомление, че планира да обжалва.

Присъдата от петък идва във време на напрегнати отношения между Сърбия и Косово. Сръбският президент Александър Вучич поиска в четвъртък на сръбските сили за сигурност да бъде разрешено да се върнат в Косово, което обяви независимост през 2008 г. Западът предупреди, че искането е малко вероятно да бъде прието и само ще разпали напрежението в тази част на Балканите.

Мустафа беше арестуван през 2020 г. в Косово и изпратен в Нидерландия, за да бъде изправен пред съда, подкрепян от Европейския съюз и създаден специално да се занимава с обвинения за военни престъпления, извършени от етнически албански бунтовници, обединени в Армията за освобождение на Косово по време на конфликта от 1998-1999 година

Ръководителят на прокурорския екип приветства присъдите. "С днешната си присъда Специализираните състави показаха, че това е съд за жертвите и че няма срок на изтичане на давността на тези престъпления", каза в изявление изпълняващият длъжността специализиран прокурор Алекс Уайтинг.

Съдът задържа бившия президент на Косово Хашим Тачи и той очаква съдебен процес с други заподозрени по обвинения, включващи убийство, изтезания и преследване. Той отрича всички обвинения.

Тачи служи като лидер на АОК по време на войната за независимост на Косово, преди да се издигне до президент на страната. Процесът срещу него, заедно с още трима обвиняеми, се очаква да започне през март.

Съдията нарече решението от петък "крайъгълен камък за Специализираните състави", който може да доведе до "по-нататъшно помирение между общностите в Косово".

Тя уточни, че процесът е фокусиран единствено върху индивидуалната наказателна отговорност на Мустафа за военни престъпления - и подчерта, че АОК и хората от Косово не са били мишена в случая. "Нищо не може да бъде по-далеч от истината", каза тя.

Тя също така отдаде почит на свидетелите, които са свидетелствали в процеса, като каза, че са направили това "в повсеместна атмосфера на страх и сплашване, която продължава в Косово и до днес".

Мустафа беше командир на партизанската част на АОК, чиято база беше в комплекса Злаш, където бяха извършени престъпленията през април 1999 г. Жертвите са били обвинявани от бойци на АОК, че са сътрудничили на сърбите или не са подкрепяли АОК.

Освен че е командвал отряда, замесен в престъпленията, Мустафа лично е малтретирал двама задържани, постанови съдът.

"Той подложи един от тях на симулирана екзекуция. Освен това го биеше многократно по цялото му тяло", каза съдията.

Жертвата на убийството е починала от комбинация от тежко малтретиране, отказ на медицинска помощ и огнестрелни рани. Въпреки че съдът не можа да установи кой е застрелял жертвата, той реши, че малтретирането и липсата на медицинска помощ "се дължат изключително на действия и бездействия на г-н Мустафа и неговите подчинени от АОК".

В Хага Тачи пледира невинен за военни престъпления в Косово

В Хага Тачи пледира невинен за военни престъпления в Косово

Тачи се появи за първи път пред съдия в специалния съд в Хага