Бившият президент на Косово Хашим Тачи се появи за първи път пред съдия в специалния съд в холандския град Хага, където отговаря за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, съобщава "Франс прес".

Партизански лидер по време на войната на Косово за независимост от Сърбия през 1990-те години, 52-годишният Тачи подаде оставка като президент миналия четвъртък и отлетя за Нидерландия, където беше арестуван в центъра за задържане на специалния съд за Косово, който се намира в Хага.

Хашим Тачи арестуван в Хага

Хашим Тачи арестуван в Хага

Прехвърлен е в център за задържане на косовския трибунал в Хага

Тачи беше политическият шеф на бунтовническата Армия за освобождение на Косово (АОК), групировка, съставена от етнически албанци, която се сражава със сръбските сили за независимостта на южната провинция в жесток конфликт, отнел живота на повече от 13 000 души.

Той и още трима души са обвинени във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително убийства, изтезания, незаконно задържане, насилствени изчезвания и преследване, извършени през 1998 и 1999 г.

В обвинителния акт те са обвинени в "масова или систематична атака срещу цивилното население", включително онези, за които се смята, че са си сътрудничели със сръбските сили или не са си сътрудничели с АОК.

Президентът на Косово Хашим Тачи подаде оставка и отива на съд в Хага

Президентът на Косово Хашим Тачи подаде оставка и отива на съд в Хага

Ще отговаря за военни престъпления по време на войната през 1990-те

Тачи многократно е провъзгласявал невинността си, като го стори и днес, твърдейки, че международната система на правосъдие "пренаписва историята" във връзка с конфликта.

В четвъртък той заяви, че се оттегля от поста президент, за да "защити интегритета" на институцията.

Тачи обеща да си сътрудничи с трибунала в Хага.

Прокурори обвиниха Тачи в подкопаване работата на съд в Хага

Прокурори обвиниха Тачи в подкопаване работата на съд в Хага

52-годишният Тачи обеща да подаде оставка, ако обвинителният акт