Първата дама на Сирия Асма Асад е диагностицирана с левкемия, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на сирийското президентство.

Новината идва почти пет години, след като тя обяви, че е напълно излекувана от рак на гърдата.

В изявлението се посочва, че 48-годишната Асма ще се подложи на специален протокол за лечение, който ще изисква изолацията ѝ, поради което тя ще се оттегли от публични ангажименти.

През август 2019 г. Асма заяви, че се е възстановила напълно от рак на гърдата, който по нейни думи е бил открит рано.

Първата дама на Сирия отказала предложения за бягство от страната

Първата дама на Сирия отказала предложения за бягство от страната

Никога не била мислила да бъде на друго място

След избухването на войната в Сирия през 2011 г. родената във Великобритания бивша инвестиционна банкова служителка пое обществената роля на ръководене на благотворителни дейности и срещи със семействата на убити войници, но беше намразена от опозицията.

Тя ръководи Сирийския тръст за развитие - голяма неправителствена организация, която действа като чадър за много от операциите за помощ и развитие в Сирия.

Миналата година Асма Асад придружи съпруга си - президента Башар Асад, на посещение в Обединените арабски емирства. Това бе първата ѝ официална визита в чужбина с него от 2011 г. насам. Тогава тя се срещна с Фатима бинт Мубарак - майката на президента на емирствата. Посещението ѝ беше разглеждано като публичен сигнал за нейната нарастваща роля в обществените дела.