Босна и Херцеговина съобщи първите си два потвърдени случая на коронавирус, работник и негово дете в преобладаващото сръбско населено място в балканската страна, съобщават сръбски медии.

Министърът на здравеопазването и социалните грижи на Република Сръбска Ален Серанич коментира на пресконференция на 5 март, че мъжът е пътувал до Италия и го е предал на детето си в град Баня Лука.

"Мъжът е преместен в клиника. Съпругата е отрицателна, но детето е положително за коронавируса", обяснява Серанич и допълва, че детето също е преместено, където и двамата се чувстват добре.

Серанич коментира, че училището на детето е затворено и се предприемат мерки за дезинфекция и тестване на ученици. "Може да има още случаи".

Междувреммно първи потвърден случай на коронавирус е установен и в Южна Африка. Лицето е мъж на 38 години, който пътува до Италия със съпругата си в група от 10 души, пристигнали обратно в Южна Африка на 1 март. Мъжът посещава личен лекар два дни след това, със симптоми, включително температура, главоболие, болки в гърлото и кашлица.

И Египет регистрира първия случай на коронавирус при египетски гражданин, който се е завърнал от Сърбия през Франция, съобщи съвместно изявление на министерството на здравеопазването и Световната здравна организация в четвъртък. Северноафриканската страна регистрира два случая преди при чужденци, единият от които се възстанови и е освободен от карантина.

Иран затваря училищата и университетите до 20 март

Иран затваря училищата и университетите до 20 март

Отделно иранските власти ще създадат контролно-пропускателни пунктове за ограничаване на движението

Гърция, Македония, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения, Сръбската република ... Това са страните на Балканите, в които са потвърдени случаи на коронавирус COVID-19 - и дали това означава, че можем да очакваме това ново заболяване да се появи в Сърбия във всяка секунда и от коя държава може да дойде, коментират епидемиолозите проф. Бранислав Тиодорович и д-р Предраг Кон.

Изпълняващият длъжността началник на отделение по инфекциозни заболявания в Градския институт за обществено здраве в Белград д-р Предраг Кон коментира пред Telegraf.rs, че е въпрос на време, преди тази нова инфекциозна болест да се появи в Сърбия.

"Възможността той да не се появи също не може да бъде изключена. Трудно е да се каже откъде ще дойде. Не бих посмял да кажа. Но тъй като сме заобиколени, ясно е, че вирусът нахлува на територията", казва д-р Кон.

Професор Тиодорович, бивш директор на Института за обществено здраве в Ниш, смята, че Италия е по-голяма заплаха, както и Китай но в по-малка степен. Според него е по-вероятно коронавирусът да дойде от Италия, отколкото от околните страни.

"Страните в близост имат 1, 2, 3 случая. Те са признати и тъй като те са тествани, това означава, че вече са изолирани, което е важно за нас, както и болестта не може да се разпространи към нас. В този случай Китай все още е най-интересен за нас, макар и все по-малко, тъй като всички обръщат внимание на движението на нашите граждани и китайците, които идват оттам, както и на Италия. Бих казал, Италия е много по-важна за нас" обяснява Тиодорович.

"Имаме много силни връзки с Италия, така че можем да очакваме, че вирусът е по-вероятно да пристигне оттам. Това не означава, че не трябва да обръщаме внимание на тези съседни страни. Напротив, би трябвало, но гранична полиция и санитарните инспектори трябва преди всичко да обърнат внимание на всички, идващи от Италия." Според Тиодорович, Сърбия има система за разпознаване и реагиране на първия случай, което е изключително важно.

"Италия, например, не направи това, така че първият заразен човек се разхождаше и заразяваше много други", отбелязва той и добавя, че има различни теории за това колко хора може да зарази един заразен човек.

"Някои казват, че един заразява само 2, 3 души наведнъж, други казват 5, 6. Въпросът е каква е истината и ще се знае едва когато всичко това приключи и бъде направен подробен експертен анализ, тогава всичко ще бъде известно със сигурност за този вирус."

Коронавирусът е потвърден в 77 страни. Досега повече от 95 000 души са се разболели, а над 3200 са починали. Прогнозната смъртност е 3,4 процента.

Кучета и котки могат да се заразят с коронавирус от хора

Кучета и котки могат да се заразят с коронавирус от хора

"Понастоящем няма доказателства, че домашни любимци могат да бъдат източник"