Европейската агенция по отбрана (EDA) потвърждава, че един от нейните служители е тестван положително за коронавирус (COVID-19) и затова отмени всички срещи, които ще се проведат в техните помещения до 13 март като предпазна мярка, съобщава EURACTIV.

Дана Спинант, заместник главен говорител на Европейската комисия, коментира за АФП: "Имаме потвърждение на случая".

Предупредителното решение се основава на нови насоки, получени от междуинституционалния медицински съвет на ЕС, се казва в съобщението. Мейл е изпратен до националните звена за контакт (POCs), които координират работата на агенцията със страните членки. Агенцията на ЕС също реши да отмени всички срещи на служители до 13 март.

Висшият служител на EDA, който е заразен с вируса, се е върнал от Италия миналата седмица. След това, той е имал среща с около 30 служители от други институции на ЕС, която продължава приблизително 4 часа. В събота (29 февруари) той се е почувствало зле и е тестван положително за COVID-19, допълва източникът.

Член на военния персонал на Европейската служба за външни действия (ЕСВД), който присъства на срещата, започва да изпитва симптоми и сега чака резултати от тест, обяснява източникът. Източник на ЕСВД коментира, че останалите участници в срещата са провеждали друга среща и/или са пътували.

Други институции на ЕС приеха предпазни мерки, като молят служителите, които са пътували в райони, засегнати от новия коронавирус, да не отиват в офисите си и вместо това да работят от вкъщи.

Европейската комисия, Европейският парламент и Съветът на ЕС намаляват броя на публичните събития и ограничават достъпа до сградите след откриването на коронавирус в един от служителите на структурите на ЕС в Брюксел.

"Мога да потвърдя, че сред служителите на европейските институции има първият потвърден случай на коронавирусна инфекция. Броят на публичните събития и достъпът до сградите (Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на ЕС) ще бъде ограничен", коментира източник в европейските институции.

По информация на АФП, говорителят на EDA Елизабет Шофман отрича, че заразеният мъж е присъствал на четиричасова среща с още 30 служители, преди да му бъде поставена диагнозата.

Досега Белгия потвърди 13 случая на вируса. Днес белгийските медии съобщиха за първи случай, който е предаден на белгийска земя, а не е донесен от чужбина.

За да координират реакцията на ЕС срещу епидемията, министрите на здравеопазването на ЕС ще се съберат в Брюксел в петък на извънредна среща, втората тази година за справяне с коронавирусната криза. Здравният съвет може да се проведе паралелно с извънредна среща на министрите на ЕС по миграцията, заяви официално лице.

Затваряне на вътрешните граници на Шенген по здравни причини би било безпрецедентно.

Китайски учени: Коронавирусът е мутирал генетично до два варианта - S-cov и L-cov

Китайски учени: Коронавирусът е мутирал генетично до два варианта - S-cov и L-cov

S щамът може да спечели в еволюционната борба, причинява по-леки симптоми