Първите деца от мигрантския лагер "Джунглата" във френския пристанищен град Кале са пристигнали във Великобритания, съобщава Euronews.

14 непридружени непълнолетни, всички тийнейджъри, са дошли с автобус до Южен Лондон като част от системата за ускорено придвижване. Те са първите от над 100 деца, които се очаква да осъществят това пътуване тази седмица и да бъдат събрани с роднини, които вече живеят във Великобритания.

Един роднина, очакващ своя брат заяви: "Аз съм толкова развълнуван, толкова щастлив, мисля, че това ще бъде най-прекрасният ден за мен след 11 години".

Критиците бяха обвинили британското правителство, че се бави в приемането на непридружени деца от лагера в Кале и изискваха от него да направи повече.

"Днес е добър ден за всички деца, които ще се съберат с техните семейства, но е малка стъпка напред. В Кале все има над 1000 непридружени деца, които живеят в ужасния риск от задаващата се заплаха разрушаване, което вярваме, че ще се случи само след седмица", обяснява координатор на британска неправителствена организация.

Френските власти трябваше да започнат да разрушават лагера "Джунглата" тази седмица, но отложиха процеса, за да дадат на Великобритания повече време да идентифицира отговарящите на условията непълнолетни.

Децата пристигат, след като Великобритания и Франция изградиха 4 метра висока стена по протежение на пътя, водещ до фериботния терминал в Кале, в опит да спрат нелегалното навлизане на мигранти на пристанището.