Китай може да приключи с подготовката на първия си самолетоносач с една година по-рано от западните очаквания и той да стане готов през 2011г., съобщи „Ройтерс". С него страната ще гарантира снабдяването си с петрол през Индийския океан, но създаването на мащабна авионосна групировка е все още далеч във времето.

„Периодът около 1 юли 2011г., когато комунистическата партия празнува своята годишнина, е един от възможните моменти самолетоносачът да бъде представен на световната общественост", заяви пред агенцията източник с контакти в ръководството на програмата, която се пази в дълбока тайна. Очаквано, от министерството на отбраната в Пекин отказаха коментар.

Според анализатори, бившият съветски авионосец „Варяг" ще се използва за тренировки и тестване на технологията, която ще се използва за следващите изцяло китайски самолетоносачи. Разчетите на американското разузнаване бяха „Варяг" да е напълно оперативен през 2012г., а наследниците му да бъдат пуснати на вода след 2015г. Според някои анализатори, обаче, е напълно възможно скоростта на работа на китайците да „изненада Запада".

Китай ще стане третата държава със самолетоносач в Азия след Индия и Тайланд, но все още е нужно да се свърши много работа по системите и подготовката на пилотите. Този процес ще отнеме години, категоричен е военният експерт Робърт Кетръл.

Вероятно и в момента летците упражняват „на сухо" излитане и кацане от палуба, но със сигурност не могат да достигнат летателните часове на американските си колеги, които тренират в реални условия.

300-метровият „Варяг" в момента се преоборудва в държавната корабостроителница в Далиен. Частна фирма го купила без двигатели от Украйна през 1998г. за скромните 20 млн. долара. Идеята била авионосецът да стане плаващо казино в Макао, но от Пекин му намерили по-добро предназначение.

„Варяг" ще ни позволи да изучим тактиката на войната със самолетоносачи", каза пред „Ройтерс" високопоставен източник от китайските въоръжени сили.

САЩ и съседите на Китай са сериозно притеснени от появата на авионосеца, особено предвид нежеланието на Пекин да гарантира, че няма да използва сила, за да присъедини Тайван.

През март Китай обяви, че ще увеличи военния си бюджет със 7,5% до около 78,6 млрд. долара. Американците са на мнение, че реалните разходи са двойни. Пекин планира да закупи от Русия изтребители Су-33, а освен това работи над палубен вариант на собствения J-10.